Klanten beoordelen ons met een

Blog

Verschil tussen EPS, EPP en EPE piepschuim

Piepschuim is een verzamelnaam voor verschillende soorten piepschuim en foam. We onderscheiden drie soorten: EPS piepschuim, EPP piepschuim en EPE foam.

EPS piepschuim

De afkorting EPS staat voor Expanded Polystyrene of Geëxpandeerd Polystyreen. EPS wordt gemaakt van polystyreen en is daarom een kunststof. In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim, tempex of PS-hardschuim genoemd. Van oorsprong is EPS een isolatiemateriaal, maar tegenwoordig wordt EPS piepschuim voor vele doeleinden gebruikt, zoals verpakkingsmateriaal.

Kenmerken: EPS piepschuim is licht, bijna altijd wit, vormvast, brokkelig en heeft een goede isolerende werking.

EPP piepschuim

De afkorting EPP staat voor Expanded Polypropylene of Geëxpandeerd Polypropyleen. Het materiaal kenmerkt zich doordat EPP in korte tijd naar zijn huidige vorm terugkeert nadat het materiaal is ingedeukt. EPP lijkt op het eerste gezicht op EPS piepschuim, want het zijn beide een geëxpandeerde kunststof. Het verschil is dat EPS een bros materiaal is en EPP een harder materiaal. Je kunt EPP breken zonder dat het materiaal verkruimelt, zoals EPS piepschuim.

Kenmerken: EPP is licht, absorbeert impact, breekt nauwelijks, heeft een goede isolatie, hoge warmtestabiliteit en behoudt zijn originele vorm.

EPE foam

De afkorting EPE staat voor Expanded Polyethylene of Expanded Polyethyleen en lijkt qua eigenschappen sterk op EPP. Het verschil is dat EPE flexibeler is dan EPP. Het materiaal wordt dan ook ingezet voor producten die het uiterste vergen van het materiaal en de materiaaleigenschappen volledig benutten. Zo wordt EPE bijvoorbeeld gebruikt in de beschermende kleding van ijshockeyspelers.

Kenmerken: EPE is een ademend materiaal en absorbeert geen vloeistof. Het materiaal kan elke vorm aannemen (en herstelt zijn huidige vorm na indeuken), is lichtgewicht, flexibel, makkelijk te bewerken en is 50 keer lichter dan water.

Lees meer over piepschuim.

Soorten plastic afval

Plastic is een verzamelnaam voor verschillende soorten kunststof. Plastic of kunststof is een uitstekend recyclebaar materiaal. Maar het is wel belangrijk dat de kunststoffen op soort gescheiden worden voor maximaal hergebruik. Welke soorten plastic zijn er allemaal?

Plastics zijn onderverdeeld in 7 soorten

Om de verschillende soorten plastic te kunnen onderscheiden is er een codesysteem ontwikkeld. Het SPI resin identificatie code systeem bestaat uit een reeks herkenbare symbolen om het type polymeer van plastic te kunnen identificeren voor een zo effectief mogelijk recyclingsproces. Het code systeem is in 1988 ontwikkeld door de SPI dat staat voor The Society of the Plastics Industry.

1 – PETE of PET

Polyethylene terephthalate – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plastic flessen. Lees meer over PET.

2 – HDPE of PE-HD

Hoge dichtheid polyetheen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor kratten en emmers. Lees meer over HDPE.

3 – PVC of V

Polyvinylchloride – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor geneesmiddelen en folies.

4 – LDPE of PE-LD

Lage dichtheid polyetheen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor folies en plastic tasjes. Lees meer over LDPE.

5 – PP polypropyleen

Polypropyleen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor bloempotjes en verpakkingen. Lees meer over PP.

6 – PS polystyreen

Polystyreen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plantentrays en wegwerpservies. Lees meer over PS.

7 – Overige of O

Overige plastics – Deze groep bevat alle (mixed grade) kunststoffen dat niet in de overige groepen behoort. Denk aan ABS, flessen, veiligheidsbrillen en cd’s.

Piepschuim

Piepschuim is een subklasse plastic. Het is een geëxpandeerde vorm van polystyreen of van polypropyleen. Daarom wordt piepschuim ook wel EPS of EPP genoemed, dit staat voor Expanded Polystyrene en voor Expanded Polypropylene. Lees meer over verschillende soorten piepschuim.

Wat is plastic?

Plastic is geen natuurlijk maar een kunstmatig materiaal (vaak gemaakt van aardolie) dat begin 1900 is uitgevonden. Plastic is opgebouwd uit schakels van moleculen, en deze reeks moleculen heten polymeren. Polymeren van plastic zijn nagemaakt van bestaande natuurlijke polymeren. Daarom worden polymeren uit plastic ook wel synthetische polymeren genoemd.

Omdat olie een fossiele brandstof is dat opraakt, worden er steeds meer plastics gemaakt van natuurlijke polymeren. Bijvoorbeeld polymeren uit aardappelen. Het voordeel is dat deze plastics biologisch afbreekbaar zijn.

Plastic scheiden van het restafval

Plastic is een oliehoudend materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is. Als plastic niet gescheiden wordt van het restafval dan wordt het verbrand. Aangezien een groot deel van plastics giftig zijn, is verbranding schadelijk voor het milieu. Bovendien worden door verbranding waardevolle grondstoffen vernietigd met als enige doel energiewinning.

Daarom is het noodzakelijk dat plastics gescheiden worden van het restafval zodat het materiaal kan worden gerecycled. Bedrijven in Nederland zijn verplicht om bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen te scheiden van het overige restafval en gescheiden af te voeren, dit geldt ook voor kunststoffen.

Na inzameling worden plastics gesorteerd, gewassen en gegranuleerd. Zo blijven er plastic flakes of pellets over die als secundaire grondstof worden verwerkt door de kunststofindustrie.

Lees meer over plasticafval.

Verschil tussen A, B en C hout

Houtafval is onder te verdelen in drie categorieën. Namelijk A-hout, B-hout en C-hout. Wat zijn de verschillen?

Wat is A-hout?

A-hout is schoon, ongeverfd en onbehandeld hout en wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal voor pallets, kisten en kratten. Het meeste A-hout wordt hergebruikt in de spaanplaatindustrie. Daarnaast wordt afvalhout gebruikt als biobrandstof voor de bio-industrie ten behoeve van energieopwekking. Van het oude hout worden brandstofkorrels gemaakt voor gebruik in energiecentrales en kalk- en cementfabrieken.

Wat is B-hout?

B-hout is verlijmd, geverfd en of gelakt hout. Zoals triplex, multiplex en spaanplaat. Dit type afvalhout wordt vooral gebruikt voor energieterugwinning. Het houtafval dient dan als brandstof (in de vorm van RDF-korrels of RDF-blokken) voor bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.

Wat is C-hout?

C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd hout genoemd. Geïmpregneerd hout is behandeld is met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd. Houtafval wordt over het algemeen gerecycled of verbrand. C-hout mag alleen als brandstof worden toegepast met als doel energieopwekking. Materiaalhergebruik is niet toegestaan, omdat het hout giftige stoffen bevat.

Hout recycling

Het recyclen van niet-chemisch behandeld hout heeft de voorkeur boven het verbranden ervan in een vuilverbrandingsoven. En door gescheiden inzameling zijn er keuzes mogelijk. Een toepassing is bijvoorbeeld het materiaal gebruiken als grondstof voor b.v. spaanplaten.

Een andere mogelijkheid is om brandstof korrels te maken voor gebruik in energiecentrales, kalk- en cementfabrieken. Hiermee bespaart men op olie- en gasgebruik, terwijl door de hoge temperaturen geen residu overblijft. Massieve houtrestanten, bouw- en sloophout, kapotte pallets, verpakkingshout, verlijmde houtdelen enzovoorts. komen hiervoor in aanmerking.

Lees meer over afvalhout.

Verschil tussen bedrijfsafval en restafval

Restafval wordt verbrand of gestort waardoor grondstoffen verloren gaan. Om verspilling te voorkomen is verbeterde afvalinzameling en afvalscheiding van bedrijfsafval een noodzaak.

Wat is bedrijfsafval?

Bedrijfsafval omvat alle afvalstromen die in een bedrijf ontstaan. Per bedrijf verschilt het dus waar het bedrijfsafval uit bestaat, zoals karton, oudpapier, plastic of hout. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om afval te scheiden en de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk te reduceren. Laat daarom een specialist beoordelen welke afvalstromen gescheiden kunnen worden.

Wat is restafval?

Restafval is een type bedrijfsafval en omvat al het afval dat niet te scheiden of te recyclen is. Door afval te scheiden in monostromen blijft er een niet recyclebare reststroom over. Deze stroom bevat bijvoorbeeld veegvuil, kantineafval, verontreinigd afval, of hygiëne afval uit toiletruimtes.

Verschil stationaire perscontainer en zelfpers

Bij grote hoeveelheden van één type afvalstroom is het vaak niet efficiënt om alleen rolcontainers of volumecontainers in te zetten. De containers raken snel vol en moeten regelmatig worden geleegd. Een perscontainer biedt in deze gevallen uitkomst, een pers comprimeert grote hoeveelheden afval met een verdichting van 1:5. Dat betekent dat er vijf keer meer afval in een perscontainer gaat dan in een reguliere volumecontainer zonder pers.

Dankzij een perscontainer hoeft afval minder vaak afgevoerd te worden, dit bespaart op transportkosten. Er zijn twee soorten perscontainers om te gebruiken: stationaire perscontainers en zelfpersende perscontainers. Wat zijn de verschillen?

Wat is een stationaire perscontainer?

Een stationaire perscontainer bestaat uit twee delen, het persdeel en de pershul. Het persdeel wordt aangebouwd aan het pand, hieraan wordt de pershul gekoppeld. De pershul is een container waarin de afvalstroom geperst wordt. Als de container vol is dan wordt deze gewisseld voor een lege hul.

Voordelen

 • Hoge verdichting
 • Hoge capaciteit containers
 • Minder frequent afval laten afvoeren
 • Geschikt voor o.a. plastics & karton

Nadelen

 • Dient te worden aangebouwd
 • Levertermijn is 2-3 maanden

Wat is een zelfperscontainer?

Een zelfpersende container is een mobiele persinstallatie waarbij de perseenheid en de container één geheel vormen. Een zelfpers is een relatief compacte oplossing om een grote hoeveelheid afval te comprimeren. Omdat de perscontainer niet aangebouwd hoeft te worden kan deze pers op vrijwel elke beschikbare plek (tijdelijk) worden geplaatst.

Voordelen

 • Hoge verdichting
 • Compacte en mobiele oplossing
 • Mogelijk om voor kortere tijd te huren

Nadelen

 • Minder capaciteit dan stationaire pers
 • De pers neemt ruimte in op uw terrein
 • Bij inzet voor groenafval of restafval kan de pers stinken

Bekijk alles over perscontainers.