Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een

Polystyreen, afgekort PS, is een veelgebruikt type plastic met het recycling identificatienummer 6. Dit materiaal staat bekend om zijn brosheid, lichtheid, hoge stijfheid, glans en transparantie. Polystyreen is een veelzijdig thermoplastisch polymeer dat wordt gevormd uit het monomeer styreen, een bestanddeel van aardolie.

ps polystyreen recycling icon

Eigenschappen van polystyreen

Polystyreen (PS) is het een relatief goedkoop materiaal dat zich kenmerkt door zijn uitstekende waterbestendigheid en stevigheid. Bovendien is polystyreen licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk te hanteren is in verschillende toepassingen.

Het materiaal valt verder op door zijn hoge oppervlakteglans en helderheid, waardoor het ook een aantrekkelijke keuze is voor transparante verpakkingen.

Polystyreen is eenvoudig te bewerken door verhitting en op maat te snijden. Dit maakt PS ideaal voor diverse maatwerktoepassingen. Polystyreen heeft ook een hoog isolerend vermogen. Dit maakt polystyreen zeer geschikt als isolatiemateriaal voor gebouwen en andere toepassingen waar thermische isolatie van belang is.

Een bijkomend voordeel van polystyreen is dat het slagvast is, wat betekent dat het bestand is tegen schokken en stoten. Kortom, de veelzijdige eigenschappen van polystyreen maken het tot een aantrekkelijke keuze voor verschillende  toepassingen.

Polystyreen als basis voor piepschuim

Polystyreen wordt ook gebruikt voor de productie van piepschuim in zijn geëxpandeerde vorm, ook bekend als EPS (expanded polystyrene). Andere vormen zijn polystyreen (XPS) en compact polystyreen (CPS).

Lees meer over piepschuim.

Toepassingen van polystyreen

Polystyreen vindt toepassing in verschillende sectoren, van de verpakkingsindustrie tot de medische sector. Hier zijn enkele voorbeelden van producten gemaakt van polystyreen:

  • Wegwerpservies
  • Wegwerpscheermesjes
  • Frietbakjes
  • Plantentrays
  • Isolatiemateriaal zoals piepschuim
  • Verpakkingsmateriaal

De veelzijdigheid van polystyreen maakt het een veelvoorkomend materiaal in ons dagelijks leven.

PS trays in de bloemenbranche

ps-polystyreen-plantentrays-recycling

In de bloemenbranche, zoals bij tuinders, tuincentra en sierteeltbedrijven, gaat veel polystyreen om in de vorm van plantentrays. Deze trays dienen als houder voor bloemen of planten die gepot zijn in plastic potjes van polypropyleen.

Na gebruik kunnen de plantentrays gestapeld en genest worden zodat het materiaal gemakkelijk kan worden gerecycled en omgezet in nieuwe producten. Hiervoor maken wij bij onze klanten gebruik van de Ecotainer. Dit is een gaascontainer die onder andere voor dit doeleinde is ontwikkeld.

Recycling van polystyreen

Polystyreen is een materiaal dat vooral gebruikt wordt voor producten met een korte levensduur, zoals een frietbakje. Het materiaal wordt daarom snel weggegooid en kan een belastend effect hebben op het milieu.

Ondanks de korte levenscyclus, is polystyreen gemakkelijk te recyclen, maar alleen als het materiaal correct wordt gescheiden, ingezameld en verwerkt.

Het gescheiden inzamelen van polystyreen is van essentieel belang om het materiaal een tweede leven te geven. Eenmaal ingezameld, kan polystyreen worden gereinigd en vermalen tot granulaat, dat opnieuw kan worden gebruikt in de kunststofindustrie.

Wilt u PS polystyreen laten recyclen?

Om polystyreen plastics te recyclen, dient het materiaal gescheiden te worden van uw overige afvalstromen. Lees meer over het gescheiden houden van polystyreen plastics bij uw bedrijf.

Offerte aanvragen →
Direct advies: (023) – 534 1600