Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een
soorten-plastic-header

Soorten plastic afval

Plastic is een verzamelnaam voor verschillende soorten kunststof. Plastic of kunststof is een uitstekend recyclebaar materiaal. Maar het is wel belangrijk dat de kunststoffen op soort gescheiden worden voor maximaal hergebruik. Welke soorten plastic zijn er allemaal?

Plastics zijn onderverdeeld in 7 soorten

Om de verschillende soorten plastic te kunnen onderscheiden is er een codesysteem ontwikkeld. Het SPI resin identificatie code systeem bestaat uit een reeks herkenbare symbolen om het type polymeer van plastic te kunnen identificeren voor een zo effectief mogelijk recyclingsproces. Het code systeem is in 1988 ontwikkeld door de SPI dat staat voor The Society of the Plastics Industry.

1 – PETE of PET

Polyethylene terephthalate – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plastic flessen. Lees meer over PET.

2 – HDPE of PE-HD

Hoge dichtheid polyetheen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor kratten en emmers. Lees meer over HDPE.

3 – PVC of V

Polyvinylchloride – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor geneesmiddelen en folies.

4 – LDPE of PE-LD

Lage dichtheid polyetheen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor folies en plastic tasjes. Lees meer over LDPE.

5 – PP polypropyleen

Polypropyleen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor bloempotjes en verpakkingen. Lees meer over PP.

6 – PS polystyreen

Polystyreen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plantentrays en wegwerpservies. Lees meer over PS.

7 – Overige of O

Overige plastics – Deze groep bevat alle (mixed grade) kunststoffen dat niet in de overige groepen behoort. Denk aan ABS, flessen, veiligheidsbrillen en cd’s.

Piepschuim

Piepschuim is een subklasse plastic. Het is een geëxpandeerde vorm van polystyreen of van polypropyleen. Daarom wordt piepschuim ook wel EPS of EPP genoemed, dit staat voor Expanded Polystyrene en voor Expanded Polypropylene. Lees meer over verschillende soorten piepschuim.

Wat is plastic?

Plastic is geen natuurlijk maar een kunstmatig materiaal (vaak gemaakt van aardolie) dat begin 1900 is uitgevonden. Plastic is opgebouwd uit schakels van moleculen, en deze reeks moleculen heten polymeren. Polymeren van plastic zijn nagemaakt van bestaande natuurlijke polymeren. Daarom worden polymeren uit plastic ook wel synthetische polymeren genoemd.

Omdat olie een fossiele brandstof is dat opraakt, worden er steeds meer plastics gemaakt van natuurlijke polymeren. Bijvoorbeeld polymeren uit aardappelen. Het voordeel is dat deze plastics biologisch afbreekbaar zijn.

Plastic scheiden van het restafval

Plastic is een oliehoudend materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is. Als plastic niet gescheiden wordt van het restafval dan wordt het verbrand. Aangezien een groot deel van plastics giftig zijn, is verbranding schadelijk voor het milieu. Bovendien worden door verbranding waardevolle grondstoffen vernietigd met als enige doel energiewinning.

Daarom is het noodzakelijk dat plastics gescheiden worden van het restafval zodat het materiaal kan worden gerecycled. Bedrijven in Nederland zijn verplicht om bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen te scheiden van het overige restafval en gescheiden af te voeren, dit geldt ook voor kunststoffen.

Na inzameling worden plastics gesorteerd, gewassen en gegranuleerd. Zo blijven er plastic flakes of pellets over die als secundaire grondstof worden verwerkt door de kunststofindustrie.

Lees meer over plasticafval.