Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een

Plastic is een verzamelnaam voor verschillende soorten kunststof. Plastic of kunststof is een uitstekend recyclebaar materiaal. Maar het is wel belangrijk dat de kunststoffen op soort gescheiden worden voor maximaal hergebruik. Welke soorten plastic zijn er allemaal?

Plastics zijn onderverdeeld in 7 soorten

Plastic of kunststof is een verzamelnaam voor alle soorten plastics, zoals HDPE, PP, en LDPE. Plastic is geen natuurlijk maar een kunstmatig materiaal (vaak gemaakt van aardolie) dat begin 1900 is uitgevonden. Plastic is opgebouwd uit schakels van moleculen en deze reeks aan moleculen heten polymeren. Polymeren van plastic zijn nagemaakt van bestaande natuurlijke polymeren. Daarom worden polymeren uit plastic ook wel synthetische polymeren genoemd.

Het woord plastic komt van het Griekse woord plastikos, dat ‘kneden’ of ‘vormen’ betekent.

Omdat olie een fossiele brandstof is dat opraakt, worden er steeds meer plastics gemaakt van natuurlijke polymeren. Bijvoorbeeld polymeren uit aardappelen. Het voordeel is dat deze plastics biologisch afbreekbaar zijn. Maar er bestaan ook bioplastics die niet biologisch afbreekbaar zijn.

Om de verschillende soorten plastic te kunnen onderscheiden is er een codesysteem ontwikkeld. Het SPI resin identificatie code systeem bestaat uit een reeks herkenbare symbolen om het type polymeer van plastic te kunnen identificeren voor een zo effectief mogelijk recyclingsproces. Het code systeem is in 1988 ontwikkeld door de SPI dat staat voor The Society of the Plastics Industry.

Society-of-the-Plastics-Industry-(SPI)--Resin-identificatie-codes

1 – PETE of PET

Polyethylene terephthalate – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plastic flessen.

2 – HDPE of PE-HD

Hoge dichtheid polyetheen (High-density polyethylene) – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor kratten en emmers.

3 – PVC of V

Polyvinylchloride – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor geneesmiddelen en folies.

4 – LDPE of PE-LD

Lage dichtheid polyetheen /polyethyleen (Low-density polyethylene) – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor folies en plastic tasjes.

5 – PP polypropyleen

Polypropyleen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor bloempotjes en verpakkingen.

6 – PS polystyreen

Polystyreen – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plantentrays en wegwerpservies.

7 – Overige of O

Overige plastics – Deze groep bevat alle (mixed grade) kunststoffen dat niet in de overige groepen behoort. Denk aan ABS (acrylonitrile butadiene styrene), PA ( polyamide / nylon) flessen, PC (polycarbonaat), PU (polyurethaan), veiligheidsbrillen en cd’s.

Piepschuim

Piepschuim is een subklasse plastic. Het is een geëxpandeerde vorm van polystyreen of van polypropyleen. Daarom wordt piepschuim ook wel EPS of EPP genoemed, dit staat voor Expanded Polystyrene en voor Expanded Polypropylene. Lees meer over verschillende soorten piepschuim.

Plastic recycling (hoe werkt dat)?

baal-pp-potjes-klaar-voor-plastic-recycling

Plastic recycling is het gehele proces van het scheiding, inzameling en verwerking van plastic afval zodat het als secundaire grondstof kan worden ingezet in nieuwe materialen en objecten. Het is een belangrijk onderdeel van afvalbeheer en helpt om de hoeveelheid plastic afval dat in de verbrandingsoven of in de natuur belandt te verminderen.

Kunststoffen kunnen op verschillende manieren worden gerecycled afhankelijk van het soort kunststof en de recyclingfaciliteit. Zo kunnen kunststoffen mechanisch, oplosmiddel-recycling (dissolution recycling) en chemisch worden gerecycled.

Biologisch afbreekbare plastics (bioplastics) kunnen door middel van organische recycling worden verwerkt. Dit is een speciale verwerkingsmethode. Het biologische plastic wordt omgezet in o.a. organische resten, kooldioxide, methaan en water. Het is een misverstand dat bioplastics op een natuurlijke wijze composteren, zoals bijvoorbeeld organisch afval.

Waarom is de recycling van plastic belangrijk?

  • Vermindert de hoeveelheid afval: Plastic is een materiaal dat lang meegaat en niet composteert. Na verloop van tijd zal het plastic veranderen in microplastics. Door plastic te scheiden en te recyclen kan de hoeveelheid afval dat naar stortplaatsen en verbrandingsovens gaat worden verminderd.
  • Bespaart energie en grondstoffen: Het produceren van producten van gerecycled plastic kost minder energie en grondstoffen dan het produceren van producten van nieuw plastic. Dit wordt ook wel virgin plastic genoemd.
  • Vermindert de vervuiling: Plasticvervuiling is een groot probleem voor het milieu, omdat het materiaal niet op een natuurlijke wijze vergaat. Door plastic te recyclen kan de hoeveelheid plastic in de oceaan (de plastic soup) en op het land worden verminderd.

Het recyclingproces:

De verwerking van plastic kan worden onderverdeeld in de volgende stappen:

  1. Plastic scheiden: Plastic afval dient op soort te worden gescheiden aan de bron van ander afval. Voor het scheiden worden inzamelingsbakken gebruikt zoals rolcontainers, foliezakken of perscontainers.
  2. Inzameling: Het gescheiden plastic wordt opgehaald door een recyclingbedrijf en vervoerd naar een verwerkingslocatie.
  3. Sortering: Het plastic wordt beoordeeld en verder gesorteerd op basis van het type plastic. Verontreinigingen worden zoveel mogelijk verwijderd zodat er homogene stromen ontstaan.
  4. Reiniging: Het plastic wordt verder gereinigd en gereed gemaakt voor daadwerkelijk hergebruik.
  5. Recycling: Het plastic wordt, afhankelijk van het type, verhit en vervolgens vermalen tot kleine stukjes. Dit wordt kunststof granulaat genoemd.
  6. Hergebruik: De kleine stukjes plastic dienen als secundaire grondstof voor de productie van nieuwe producten en materialen, zoals kunststof verpakkingen.

Plastic scheiden van het restafval

De belangrijkste stap in het recyclingproces is bronscheiding van het van het restafval. Daarbij is het sorteren op plasticsoort ook een belangrijke schakel in het proces. Elk type plastic kent een eigen verwerkingsmethode en daarom kunnen verschillende kunststoffen niet met elkaar vermengd worden. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld piepschuim los ingezameld moet worden van een zachte folie. Het recyclingbedrijf kan u hierin adviseren.

Plastic is een oliehoudend materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is. Als plastic niet gescheiden wordt van het restafval dan wordt het verbrand. Aangezien een groot deel van plastics giftig zijn, is verbranding schadelijk voor het milieu. Bovendien worden door verbranding waardevolle grondstoffen vernietigd met als enige doel energiewinning.

afvalstroom-sticker-plastic-recycling

Daarom is het noodzakelijk dat plastics gescheiden worden van het restafval zodat het materiaal kan worden gerecycled. Bedrijven in Nederland zijn verplicht om bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen te scheiden van het overige restafval en gescheiden af te voeren, dit geldt ook voor kunststoffen.

Na inzameling worden plastics gesorteerd, gewassen en gegranuleerd. Zo blijven er plastic flakes of pellets over die als secundaire grondstof worden verwerkt door de kunststofindustrie.

Lees meer over plasticafval.

Bronnenlijst

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u uw zakelijke kunststoffen recyclen?

Om uw plastics te recyclen, dient het materiaal gescheiden te worden van uw overige afvalstromen. Lees meer over het gescheiden houden van plastic afval bij uw bedrijf voor hoogwaardige recycling.nl

Offerte aanvragen →
Direct advies: (023) – 534 1600