Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een

LDPE is een thermoplastische kunststof en is een afkorting voor Low Density Polyetheen, of Lage Dichtheid Polyetheen en is gemaakt van aardolie. Het materiaal staat bekend om zijn zachte en taaie eigenschappen en wordt vaak gebruikt als plastic tasje of folie. LDPE wordt veelvuldig toegepast in de verpakkingsindustrie en is één van de meest geproduceerde kunststoffen ter wereld. Ongeveer driekwart van het gefabriceerde polyetheen is van het LDPE-type. Het overige kwart wordt gebruikt voor HDPE, de harde variant.

ldpe folie

Eigenschappen van LDPE

LDPE, ofwel lage-dichtheidspolyetheen, is een kunststof met diverse eigenschappen. Het materiaal is sterk, taai en zacht en soepel, wat het geschikt maakt voor verschillende toepassingen. LDPE heeft een lage dichtheid, waardoor het zacht en makkelijk buigbaar is. Bovendien kan LDPE in contact komen met levensmiddelen en wordt het daarom gebruikt in de voedselindustrie.

Dit type plastic is populair in de verpakkingsindustrie en wordt ook gebruikt als blaasfolie vanwege de transparante eigenschap van het plastic materiaal. LDPE plastic is waterafstotend en heeft een hoge slagvastheid. Het materiaal is ook bestand tegen zuren, wat het geschikt maakt voor chemische toepassingen.

Wat is LDPE folie?

ldpe-folie-en-krimpfolie

LDPE plastic is van nature transparant. Daarom kennen we LDPE vooral van foliezakken, want LDPE heeft als eigenschap dat het een sterk en zacht materiaal is. Dit maakt het een perfect materiaal voor kunststof zakken die niet snel scheuren.

Het LDPE folie materiaal wordt omgezet in blaasfolie die geschikt is voor verschillende toepassingen, zoals verpakkingsmateriaal, krimpfolie, plastic tasjes, zakjes en huishoudfolie. Het wordt ook gebruikt voor landbouwplastic.

Waar wordt LDPE plastic voor gebruikt?

Organisaties in de logistieke sector hebben te maken met veel verpakkingsmateriaal, waaronder deze LDPE folies. Het probleem is dat plastic folies zeer volumineus zijn waardoor afvalcontainers snel vol raken. Daarnaast zorgt het volumineuze karakter van LDPE folie ervoor dat het materiaal kostbaar is om te vervoeren.

Bij grote hoeveelheden is het advies om een foliepers te gebruiken om zo het volume te verkleinen van het de LDPE foliezakken.

LDPE wordt onder andere gebruikt voor:

  • Binnenkant van kartonnen melkpakken of yoghurtpakken
  • Flessen
  • Kabelbescherming
  • Onderdelen van computers, zoals harde schijven
  • Pleisters
  • Plastic tassen
  • Verpakkingsfolie
  • Zakken

Is LDPE te recyclen?

LDPE is een thermoplast die door verhitting zacht wordt. Het smeltpunt van LDPE ligt op ongeveer 120°C. Daarom is het materiaal perfect voor hergebruik, want het kan zo in elke gewenst vorm gebracht worden.

LDPE folie kan goed gerecycled worden als grondstof, omdat het een oliehoudend materiaal is. Het is wel van belang dat het materiaal gescheiden blijft van het restafval en van andere kunststofsoorten.

foliezak-ldpe-folie-in-ecotainer-gaascontainer

Bij de inzameling van LDPE wordt het materiaal gesorteerd, wassen en vermalen. Het resultaat is een granulaat dat kan worden hergebruikt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bonte en transparante folies om de kwaliteit van het gerecyclede LDPE te beoordelen.

Wilt u LDPE laten recyclen?

Om LDPE materiaal te recyclen, dient het materiaal gescheiden te worden van uw overige afvalstromen. Lees meer over het gescheiden houden van LDPE plastic bij uw bedrijf.

Offerte aanvragen →
Direct advies: (023) – 534 1600