Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een
Verschil-tussen-A-B-C-hout-header

Verschil tussen A, B en C hout

Houtafval is onder te verdelen in drie categorieën. Namelijk A-hout, B-hout en C-hout. Wat zijn de verschillen?

Wat is A-hout?

A-hout is schoon, ongeverfd en onbehandeld hout en wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal voor pallets, kisten en kratten. Het meeste A-hout wordt hergebruikt in de spaanplaatindustrie. Daarnaast wordt afvalhout gebruikt als biobrandstof voor de bio-industrie ten behoeve van energieopwekking. Van het oude hout worden brandstofkorrels gemaakt voor gebruik in energiecentrales en kalk- en cementfabrieken.

Wat is B-hout?

B-hout is verlijmd, geverfd en of gelakt hout. Zoals triplex, multiplex en spaanplaat. Dit type afvalhout wordt vooral gebruikt voor energieterugwinning. Het houtafval dient dan als brandstof (in de vorm van RDF-korrels of RDF-blokken) voor bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.

Wat is C-hout?

C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd hout genoemd. Geïmpregneerd hout is behandeld is met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd. Houtafval wordt over het algemeen gerecycled of verbrand. C-hout mag alleen als brandstof worden toegepast met als doel energieopwekking. Materiaalhergebruik is niet toegestaan, omdat het hout giftige stoffen bevat.

Hout recycling

Het recyclen van niet-chemisch behandeld hout heeft de voorkeur boven het verbranden ervan in een vuilverbrandingsoven. En door gescheiden inzameling zijn er keuzes mogelijk. Een toepassing is bijvoorbeeld het materiaal gebruiken als grondstof voor b.v. spaanplaten.

Een andere mogelijkheid is om brandstof korrels te maken voor gebruik in energiecentrales, kalk- en cementfabrieken. Hiermee bespaart men op olie- en gasgebruik, terwijl door de hoge temperaturen geen residu overblijft. Massieve houtrestanten, bouw- en sloophout, kapotte pallets, verpakkingshout, verlijmde houtdelen enzovoorts. komen hiervoor in aanmerking.

Lees meer over afvalhout.