Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een

Nieuw papier wordt voornamelijk vervaardigd van gerecycled oudpapier, wat oudpapier tot een waardevolle grondstof maakt voor de productie van nieuwe papieren artikelen. Net als karton is oudpapier een natuurlijke en hernieuwbare bron die tot wel 25 keer kan worden gerecycled. Hoe werkt het recyclingproces van papier precies? U leest hierover in dit artikel.

De kringloop van oudpapier in 10 stappen

proces-van-papierrecycling
Bron: PRN
 1. Papier wordt geconsumeerd als krant, folder, printje of verpakking.
 2. Na gebruik kan papier of karton worden ingezameld bij het oudpapier.
 3. Het papier wordt ingezameld, gereinigd en gesorteerd door het recyclingbedrijf.
 4. In de papierfabriek wordt het papier opgelost in water, wat resulteert in papierpulp. Deze pulp is een vezelbrei die bestaat voor 1% uit houtvezels en 99% uit water.
 5. De papierpulp wordt ontinkt, gereinigd en gezeefd. Papiervreemde stoffen worden verwijderd.
 6. Elke zeef maakt van de papierpulp een laagje papier waardoor er een dikke, gestapelde en natte papierlaag ontstaat.
 7. De natte papierlaag wordt machinaal ontwaterd en gedroogd tussen verwarmde stalen cilinders.
 8. Het gedroogde en samengeperste papier wordt opgerold op industriële rollen, genaamd jumbo reels, met een gewicht tot 25 ton.
 9. De rollen worden gesneden tot smallere formaten voor de papierindustrie.
 10. Het papier kan nu gebruikt worden voor een nieuwe eindtoepassing. Dit kan een grafische toepassing zijn, zoals een tijdschrift of krant. Of als verpakkingsmateriaal, zoals een papieren doosje.

Voordelen van papier recyclen

Papierrecycling kent vele voordelen. Door oudpapier en karton opnieuw te gebruiken wordt er minder beroep gedaan op nieuwe grondstoffen, wordt restafval verminderd, wordt energie- en watergebruik gereduceerd en wordt CO2-uitstoot verlaagd.

89% van het in Nederland op de markt gebrachte papier wordt gerecycled. Ruim 87% van het nieuwe papier wordt gemaakt van gerecycled papier. (bron: PRN)

Lees ook over de voordelen van kartonrecycling.

Een papiervezel heeft 25 levens

balen-krantenpapier-voor-recycling

Papier kan niet eindeloos worden gerecycled, zoals metaal of glas. Door het recyclen en hergebruik van de papiervezels neemt de lengte van een papiervezel steeds een beetje af. Uiteindelijk is de papiervezel op.

Bij het produceren van nieuw papier worden altijd nieuwe houtvezels toegevoegd aan de papierpulp om ervoor te zorgen dat het papier stevig genoeg is.

Voorheen werd beweerd dat papier zo’n zeven tot acht keer kan worden hergebruikt. Maar door betere recyclingprocessen kan papier tot wel 25 keer worden gerecycled.

Schoon en droog oudpapier is belangrijk

oud-papier-vrij-van-verontreiniging-voor-recycling

Het is belangrijk dat er hoogwaardig oudpapier als grondstof wordt gebruikt voor de fabricage van nieuwe papieren producten. Hierbij speelt afvalscheiding een essentiële schakel in het recyclingproces.

Voor het recyclen van oudpapier is een zuivere en droge stroom van oudpapier vereist, vrij van verontreinigingen. Een goed gedefinieerd afvalbeleid, ondersteund door de juiste papiercontainers, is dan ook van groot belang om de stroom van oudpapier zo homogeen mogelijk te houden.

Het in Nederland ingezamelde oudpapier is voor 35% afkomstig van huishoudens en 65% van bedrijven. (bron: PRN)

oud-papier-storten-container-papierrecycling

Bij Nijssen Recycling zamelen we oudpapier in bij bedrijven. Het papier bestaat voornamelijk uit papieren verpakkingen, papieren snijresten uit de grafische industrie en versnipperd archiefpapier. Ook verwerken we oudpapier van consumenten uit omliggende gemeentes, zoals oude kranten, folders en kartonnen verzenddozen.

Wij sorteren het papier en maken de circulaire grondstof gereed voor verdere recycling. Wij leveren de grondstof aan bij papierfabrieken die van oudpapier weer nieuwe papier maken. Zo is de cirkel weer rond.

Verschillende soorten oudpapier

balen-oudpapier-voor-recycling

Er bestaan wel 50 soorten oudpapier. Daarom wordt oudpapier onderverdeeld in verschillende kwaliteitscategorieën op basis van EN643:

 • GROEP 1 – ONDERSOORTEN: Zoals ongesorteerde kranten en tijdschriften.
 • GROEP 2 – MIDDENSOORTEN: Zoals een homogene stroom krantenpapier.
 • GROEP 3 – BETERE SOORTEN: Zoals wit duplex.
 • GROEP 4 – KRAFTHOUDENDE SOORTEN: Zoals ongebruikt kraftkarton.
 • GROEP 5 – BIJZONDERE SOORTEN: Zoals drankenverpakkingen.

Wilt u uw zakelijke oudpapier recyclen?

Om oud papier en karton te recyclen, dient het materiaal gescheiden te worden van uw overige afvalstromen. Lees meer over het gescheiden houden van oudpapier bij uw bedrijf.

Offerte aanvragen →
Direct advies: (023) – 534 1600