Recycling | Nieuw-Vennep | Telefoon 023 - 534 1600 | info@recycling.nl

Sluiting locatie Haarlem en evaluatie inzameling scholen en verenigingen

Geachte relatie,

Maatregelen van diverse overheden zorgen voor een wereldwijde stagnatie op de oud papier markt. De drie grote afnemers van karton uit China hebben in 2019 de in Nederland gevestigde Europese inkoopkantoren gesloten en hebben daarbij ook de met ons gemaakte leveringsafspraken geannuleerd.

Hiernaast zorgt de verdere digitalisering ook in Europa voor opeenvolgende sluitingen van krantenpapiermachines en kunnen ook hier veel leveringsafspraken niet volledig worden nagekomen.

In verband met de moeilijke actuele situatie op de markt voor oud papier hebben wij de inzameling van huishoudelijk oud papier bij scholen en verenigingen met rol- en afzetcontainers geëvalueerd. De afzetsituatie op korte termijn voor oud papier is op dit moment verre van rooskleurig, belangrijker echter nog zijn een paar lange termijn ontwikkelingen:

Wij hebben dan ook helaas moeten besluiten om de inzameling met rol- en afzetcontainers bij scholen en verenigingen per 1 januari 2020 te beëindigen. Dit is een moeilijke beslissing na veelal een decennialange samenwerking, maar de marktontwikkeling maakt deze keuze helaas onvermijdelijk.

Particulieren kunnen het papier kwijt in de brengparkjes en milieustraten van de Gemeente en bedrijven kunnen contact opnemen met ons commerciële team om een passende oplossing te bespreken.

Voor de scholen en verenigingen met een huis aan huisinzameling gaan wij in overleg met de betreffende Gemeente, waarbij de continuïteit van de inzameling van oud papier voorop staat. Het systeem van Stichting PRN zorgt hierbij voor het financiële vangnet. De volgende aanvullende knelpunten willen wij hierbij in onze gesprekken meenemen:

Naast de slechte afzetsituatie hebben wij in 2020 ook nog te maken met de stijging van belangrijke kostenfactoren:

Ook bij ons is in lijn met de landelijke tendens de verwerking van het tonnage huishoudelijk oud papier sinds 2008 met 30% gedaald. Mede daardoor hebben wij moeten besluiten om per 1-1-2020 onze verwerkingslocatie in Haarlem te sluiten.

Met deze kostenbesparende maatregelen en verdere aanpassing aan de marktomstandigheden kunnen wij ook in de toekomst onze dienstverlening aan zowel Gemeentes als aan onze bedrijfsmatige klanten op een efficiëntere wijze continueren vanaf onze hoofdlocatie in Nieuw-Vennep.

Directie Nijssen Recycling B.V.

Wist u dat?

Oud papier

kan tot 7 keer
worden hergebruikt.

Levensduur van papier

Papier wordt gemaakt van houtvezels. Deze vezels kunnen tot zeven keer worden hergebruikt. Zwakke vezels worden gebruikt voor bijvoorbeeld tissues.

90 procent

van het oudpapier wordt ingezameld.

Papier recycling

Nederland is koploper op het gebied van hergebruik. Zo’n 80% van het ingezamelde oud papier wordt gebruikt voor de productie van nieuw papier.

8.613.000

bomen zijn er bespaard dankzij recycling.

Bomen besparen

In 2010 is er in Nederland 2.610.000 ton oud papier en karton ingezameld. Een ton oud papier bespaart 3,3 bomen. In totaal een besparing van ruim 8,5 miljoen bomen

13 miljoen

hectare bos is vernietigd in 10 jaar tijd.

Vernietiging van bos

Deze hoeveelheid hectare is vergelijkbaar met het verdwijnen van een voetbalveld elke twee seconden. Maar elk jaar wordt bijna 3 miljoen hectare bos aangelegd.