Recycling | Haarlem | Telefoon 023 - 534 1600 | info@recycling.nl

Afzet plastic afval bemoeilijkt door Chinese importrestricties

Geplaatst op: 19 jun 2017 door Recycling.nl

plastic afval

Aanscherping van Chinese importregels brengt opbrengst export plastic afval in geding

Nijssen Recycling zamelt onder andere gescheiden kunststoffen in bij haar klanten. Door afval te scheiden worden de stromen gerecycled en opnieuw gebruikt als grondstof. Daarbij besparen bedrijven op de afvalkosten. Maar deze besparing komt in het geding door aanscherping van Chinese importregels op vast afval, zoals plastics en papier.

Chinese ban op import vast afval

China wil haar eigen circulaire economie een impuls geven. De regering van president Xi Jinping heeft daarom een ban ingesteld op de import van vast afval uit het buitenland, waaronder ook Nederland. Met deze ban hoopt China eigen afval hoogwaardiger te verwerken en nationale recyclebedrijven meer te laten investeren in gescheiden inzameling van Chinees afval. De maatregel van de Chinese regering moet de kwaliteit van het milieu in het land bevorderen, dit is onderdeel van de Chinese campagne: ‘National Sword 2017’.

Opbrengst plastic afval daalt

Exporteurs van afvalplastics in Europa en Amerika hebben door de Chinese importrestricties moeite met de verkoop van het materiaal. Door aangescherpte kwaliteitseisen worden veel gebruikte plastics door China niet meer geaccepteerd, zoals bonte folies. Hoogwaardige folies met minimale vervuiling worden momenteel nog wel toegelaten in het land, onzeker is voor hoe lang. Door de afnemende vraag uit China naar recyclebare plastics dalen de prijzen en dus de opbrengst van het materiaal.

De prijsdaling heeft direct effect op de afvalkosten voor bedrijven die aan de bron afval gescheiden houden. Omdat kunststoffen momenteel minder waard zijn zullen afvalkosten en eventuele opbrengsten bijgesteld moeten worden. Een bijkomende factor op de prijsdrukking van plastics is de lage olieprijs waardoor kunststofproducenten minder gebruik maken van gerecycled plastic als grondstof voor nieuwe producten.

Plastic afval scheiden blijft lonend

Heeft het voor bedrijven nog zin om plastic afval te scheiden nu de kosten zullen stijgen? Ja, want in vergelijking met de kosten van restafval blijft het economisch gezien aantrekkelijk om kunststoffen, zoals folies en piepschuim, gescheiden af te laten voeren.

Meer over afvoer kunststoffen »

Deel dit bericht met uw netwerk:
Tags:

 


U kunt geen reactie plaatsen.