Recycling | Haarlem | Telefoon 023 - 534 1600 | info@recycling.nl

De transformatie van Lansink

Geplaatst op: 3 feb 2012 door Recycling.nl

ladder-van-lansink-schilderij

Met je tijd meegaan

Na zeven jaar werd het tijd om www.recycling.nl geheel te moderniseren en reorganiseren. Een onderdeel van de oude website was de “Ladder van Lansink”, deze ladder heeft altijd een prominente plaats gekregen op de homepage.

Ook op de vernieuwde website van www.recycling.nl is de Ladder van Lansink opgenomen. Naast de homepage bevatten ook diepere gelegen pagina’s onderdelen van de Ladder van Lansink.

Ladder van Lansink 2.0

De vernieuwde website van Recycling.nl is opgebouwd aan de hand van de Ladder van Lansink. Naast dat de website aan vernieuwing toe was, was de ladder dit ook. De oude piramidevormige ladder werd vervangen door de trapvormige Ladder van Lansink 2.0. De kleuren zijn frisser en de zinnen zijn ingekort tot krachtige woorden, zonder de essentie van de oude ladder te verliezen.

ladder-van-lansink-ad-lansink-margareth-meulmeester

Om Tweede Kamerlid dr A.G.W.J. Lansink (geestelijk vader van de ladder) te feliciteren met het nieuwe ontwerp, schilderde kunstenares Margareth Meulmeester twee prachtige kunstwerken.

Het was aan dhr. Lansink om de moeilijke keuze te maken tussen de twee kunstwerken.

 

Van ontwerp naar kunst

Kunstenaars Margareth Meulmeester en kunstenaar Gert Jan van Maris zetten hun creatieve ideeën op papier na een briefingsessie met Gerard Nijssen en Pim Brouwer. De opdracht luidde: Visualiseer de transformatie van de Ladder van Lansink.

ladder-van-lansink-schetsen

 

Schilderij 1: Transformatie van Lansink

Kunstenares: Margareth Meulmeester
Verfsoort:
Acryl op doek
Datum schilderij: 19 januari 2012
Afmeting: 70 x 90

De Ladder van Lansink is een ladder van twee uitersten, namelijk de preventie van afval aan de ene kant en het storten van afval aan de andere kant. Het schone van preventie en het vuile van storten. Dit gevoel wilde Margareth Meulmeester vastleggen op het doek.

ladder-van-lansink-atelier

Aan de linkerkant van het schilderij (zie de afbeelding hieronder) is de nieuwe Ladder van Lansink zichtbaar en aan de rechterkant de buitenlucht. De lucht die alsmaar viezer wordt als de Ladder van Lansink omlaag betreden wordt. Maar hoe hoger op de ladder, hoe schoner de lucht.

Over de achtergrond van het schilderij is een fysieke ladder zichtbaar met daaromheen, krullend als een slang, de pijlen van het recyclingsteken. De groene pijl mondt uit in de kop van een slang, het symbool van de transformatie en wedergeboorte.

transformatie-van-lansink

Het witte vlekje aan de rechterkant van het schilderij symboliseert twee damesschoentjes, die de schoonheid van de Ladder van Lansink accentueren. De recycling branche brengt namelijk veel schoonheid met zich mee, een schonere leefomgeving voor mens en natuur.

 

Schilderij 2: Naar een schonere wereld

Kunstenares: Margareth Meulmeester
Verfsoort: Acryl op doek
Datum schilderij: 21 januari 2012
Afmeting: 70 x 90

Het tweede schilderij is totaal anders dan het eerste schilderij. Dit kunstwerk is minimalistisch maar toch kleurrijk. Op het schilderij is een uitvergrote pijl van het recyclingsteken te zien in de kleuren van de Ladder van Lansink.

schonere-wereld-schilderij

De pijl is licht gekanteld en is driedimensionaal waardoor het kunstwerk diepte krijgt. Je hebt het gevoel alsof je op de pijl kunt staan, op het onderste gedeelte van de Ladder van Lansink. Het is namelijk heel makkelijk om hier te staan, er is nauwelijks een helling. Dit symboliseert het feit dat het makkelijk is voor mens en bedrijf om afval te storten.

Het wordt al wat moeilijker om afval in te zamelen en te verbranden. Nog veel moeilijker wordt het om afval te recyclen en her te gebruiken. Laat staan om afval te voorkomen.

schonere-wereld-schilderij-close

Het schilderij symboliseert dus de moeite die mens en bedrijf moet investeren in het verantwoord omgaan met afval. Het kost veel inzet en moeite, maar uiteindelijk zorgt dit voor een schonere leefomgeving.

In het groene uiteinde van de pijl is ook weer de kop te zien van de slang, met opvlammende ogen.

 

Margareth Meulmeester

Kunstenares Margareth Meulmeester vervaardigt haar kunstwerken vanuit haar spirituele oogpunt. Zij verzamelt zoveel mogelijk informatie en inspiratie van de opdrachtgever totdat dit tot uitbarsting komt op het doek. Margareth Meulmeester had graag bij de opdracht van De Ladder van Lansink meer de diepte in willen gaan qua spiritualiteit en bewustwording. Maar bij deze opdracht was het belangrijk dat het voor de aanschouwer duidelijk is wat het schilderij verbeeld.

Wilt u meer werk zien van Margareth Meulmeester, of wilt u ook een kunstwerk laten vervaardigen? Bezoek dan www.margarethmeulmeester.com.

 

Overhandiging van het kunstwerk

Op woensdag 25 januari was de officiële lancering van Recycling.nl en de overhandiging van een van de kunstwerken aan dhr. Lansink. “Een moeilijke keuze was het niet,  de Transformatie van Lansink past het beste in mijn huis. Ook al vind ik ze alle twee prachtig.” aldus dhr. Lansink.

ladder-van-lansink-toosten

Beide schilderijen hebben een mooie plek gekregen. Wij hebben Naar een schonere wereld hangen in Nieuw-Vennep op kantoor, zodat het schilderij ons iedere dag weer kan inspireren.

En als u zou mogen kiezen, welk kunstwerk zou u dan mee naar huis nemen? Laat hieronder uw reactie achter.

Deel dit bericht met uw netwerk:
Tags: ,

 


U kunt geen reactie plaatsen.