Recycling | Haarlem | Telefoon 023 - 534 1600 | info@recycling.nl

BNR zakendoen met… Brantjes Nijssen Groep

Geplaatst op: 3 feb 2012 door Recycling.nl

bnr-nieuwsradio-interview-recycling

Gerard Nijssen in gesprek met BNR nieuwsradio

Beluister hier de herhaling van de uitzending op BNR Nieuwsradio van 26 januari 2012 over Recycling en de Ladder van Lansink.

Gerard Nijssen, directeur van Brantjes Nijssen groep en Arthur van Dijk, wethouder economische zaken, Schiphol en cultuur van de gemeente Haarlemmermeer,  in gesprek met BNR Nieuwsradio.

Beluister het fragment (7 minuten):

Video transcription:

BNR interviewer:

We gaan het hebben over afval storten. Tenminste afval, want storten dat doen we niet meer. We verbranden steeds minder, en als we dat doen dan halen we er als het goed is energie uit. Beter is natuurlijk recyclen of helemaal voorkomen dat er eigenlijk afval is. 

Dat is eigenlijk het werk van de man die we hier nu aan tafel hebben. Directeur Gerard Nijssen. Hij is van de Brantjes Nijssen Groep. U bent de plaatselijke recycler toch?

Gerard Nijssen:

Ja dat klopt helemaal.

BNR interviewer:

Verbrandt u ook nog spullen, of is het alleen maar recyclen?

Gerard Nijssen:

Nee wij zijn gespecialiseerd in het recyclen en vernietigen van materialen.

BNR interviewer:

En wat is dat anders dan verbranden?

Gerard Nijssen:

Wij verkopen bij Brantjes Data-Vernietiging vertrouwen. Wij doen vooral archiefvernietiging, datavernietiging en productvernietiging voor de relatie. Maar dat is om de integriteit uit het product te halen.

BNR interviewer:

Ja, dus daar draait niet het hele bedrijventerrein op, op zeg maar verbrande documenten? Maar het is wel belangrijk dat de documenten vernietigd worden?

Gerard Nijssen:

Wel dat ze vernietigd worden, maar vervolgens ook niet verbranden. Want het wordt als grondstof weer opnieuw voor de tissue industrie gebruikt.

BNR interviewer:

Dat is leuk. Dus met confidentiele raporten, daar snuit je dus later je neus mee.

BNR interviewer:

Je kan er misschien nog wel andere dingen mee.

BNR interviewer:

Dat wilde ik niet zeggen. Goed, het feit is dat recyclen een goede business is voor u.

Gerard Nijssen:

Ja het is een prima business en de business van de toekomst.

BNR interviewer:

En doet u dat alleen voor kantoorpanden of is het all over?

Gerard Nijssen:

Nee in bredere zin. Wij zijn met name gespecialiseerd in de recycling van papier en andere verpakkingen. Onze kracht ligt eigenlijk in hout in kunststoffen en in papieren.

BNR interviewer:

Ja, en u zit hier in de regio?

Gerard Nijssen:

We zitten in Haarlem en Nieuw-Vennep.

BNR interviewer:

Oke, dus van al deze kantoorpanden daar heeft u die kantoormanager of parkmanager gesproken. En die zegt “Jongens, doe maar is even een paar pakken van dat papier.”

Gerard Nijssen:

Ja, in de regio hebben we inderdaad een behoorlijk marktaandeel.

BNR interviewer:

Ik heb net even gehoord dat dit een document loze ruimte is.

Arthur van Dijk:

Ja een documentloos goederen volgsysteem.

BNR interviewer:

Dus daar heeft u niks aan, want u wil juist dat er wel veel documenten zijn?

Gerard Nijssen:

Nou niet perse. Wij richten ons met datavernietiging ook bijvoorbeeld erg op hardware, zoals harde schijf vernietiging. Dat is toch de informatiedrager van de toekomst. Wij zien natuurlijk in de branche dat papier als informatiedrager niet de toekomst heeft.

BNR interviewer:

Nee, maar wat doet u dan. Bent u meer een informatievernietiger? Zodat niemand er meer achter komt? Of bent u een soort grondstoffen recycler.

Gerard Nijssen:

Nou dat zijn eigenlijk twee business units. Aan de ene kant zorgen we ervoor dat de integriteit van de informatie uit het product gaat. Dus het archiefpapier wat uiteindelijk verwordt tot grondstof voor de tissue industrie. Maar dat is hetzelfde als bij hardware. Wij vernietigen het, en vervolgens wordt het materiaal weer aangeboden aan de verwerkingsindustrie om de metalen weer terug te winnen.

BNR interviewer:

Gebeurt dit nu op grote schaal. Want ik heb altijd het idee als ik mijn papier gewoon in de papierbak gooi, dat het allemaal weer op een hoop komt.

BNR interviewer:

Ja dat denk ik ook.

Gerard Nijssen:

Ja het komt inderdaad op een grote hoop papier. Maar dat sorteren wij. Het huishoudelijk papier wordt gescheiden in een ontinkingsfractie, die gaat naar de krantenpapier industrie. En de karton fractie, daar wordt weer nieuw karton van gemaakt.

BNR interviewer:

Maar kijk, in Nederland zijn we heel mooi gescheiden. Dat doen we allemaal heel goed. En toch is de perceptie nog steeds: uiteindelijk gaat het allemaal op de grote hoop en fik er in. We hebben weer lekker warmte en dat is het. Dat idee is er hoor.

Gerard Nijssen:

Nou.

BNR interviewer:

Dat klopt dus niet?

Gerard Nijssen:

Daar werken we elke dag aan om dat te voorkomen.

BNR interviewer:

Mooi gelukkig. Dus we moeten inderdaad scheiden.

Gerard Nijssen:

We moeten zeer zeker scheiden. En de grondstoffen worden alleen maar schaarser. Dus het is ook goed voor de burger en uiteindelijk voor de portemonnee. De burgemeester doet er ook goede zaken mee. Want hij krijgt voor de grondstof oudpapier behoorlijk betaald.

BNR interviewer:

Is dat zo?

Arthur van Dijk:

Nou ja, kijk. Dat is het leuke. Afval is eigenlijk ook weer een product op zichzelf. Door recycling sluit ik niet uit de je in de toekomst misschien nog wel met je eigen afval toch weer geld kunt verdienen. Dus als je goed je afval kunt scheiden en het weer kan aanbieden. Dat iemand er weer grondstoffen van maakt. Het is brandstof. Nou ja, dat artikeltje dat ik gaf van Hak. Die hadden eigen afval tot biogas gecomposteerd.  Nou dat is ook weer zo’n mooi voorbeeld.

BNR interviewer:

Waarom moet u eigenlijk nog betalen om die spullen op te halen?

Gerard Nijssen:

Voor heel veel stromen betalen wij al.

BNR interviewer:

Is dat zo? 

Gerard Nijssen:

Dat is meer het recycling gedeelte. Maar bij archiefvernietiging, papiervernietiging en datavernietiging is het volume heel laag. Daarbij is het belangrijk om de integriteit goed te waarborgen. Maar in de recycling tak van onze sport, daar zitten met name de volumes. Met name bij deze grote volumes betalen wij per saldo behoorlijke inkoopprijzen.

BNR interviewer:

Oke, dus dan wordt er aan zo’n bedrijf betaald om papier op te mogen halen.

Gerard Nijssen:

Ja dat klopt.

BNR interviewer:

Je hebt de Ladder van Lansink, dat is volgens mij van een econoom uit de jaren zeventig of tachtig?

Gerard Nijssen:

Dat klopt eind jaren zeventig heeft Ad Lansink deze ladder bedacht. Hij was gisteren nog bij ons in het bedrijf.

BNR interviewer:

Laten we heel even uitleggen aan de luisteraars. Het slechtste is natuurlijk om afval onder de grond te stoppen. Daarna is het iets minder slecht om afval te verbranden. Daarna is het beter om van afval energie te krijgen, recyclen. Uiteindelijk moet je preventief, dus geen afval creëren. Wat doet u daarmee?

Gerard Nijssen:

Wij proberen die beweging naar boven te maken. We hebben niets voor niets gisteren Ad Lansink bij ons in het bedrijf gehad. We hebben toen onze nieuwe website www.recycling.nl gelanceerd. En daarbij heeft opnieuw de Ladder van Lansink een prominente plaats gekregen. En wij hebben eigenlijk de bestaande weergave van de ladder, in een heel nieuw jasje gestoken.

BNR interviewer:

Maar wat doet u eraan om te voorkomen dat mensen nog papier gebruiken? Of om te voorkomen dat u nog heel veel moet recyclen.

Gerard Nijssen:

Wij proberen in ieder geval de klant voor te lichten. Maar wij zitten met name aan de achterkant van bedrijven. We moeten natuurlijk meer naar de voorkant komen. We zijn met name bezig, op dit moment, om alle fracties grondstoffen uit de afvalstromen te trekken. Dus wij concurreren eigenlijk met de afvalovens.

BNR interviewer:

Ja, maar hoever staan we nu? Is het meer recycling, of hoe ver staat het met de preventie? Hoe ver staan we?

Gerard Nijssen:

Met preventie, daar moeten we allemaal met elkaar aan werken natuurlijk. En recycling, wij kunnen ons deel oppakken. We streven naar hergebruik. Maar preventie, dat moet toch uiteindelijk bij de producent vandaan komen.

BNR interviewer:

Doet de gemeente daar al een beetje aan?

Arthur van Dijk:

Ja absoluut. Wij investeren daar heel erg in. Als je nu kijkt naar de nog weinig nieuwe kantoren die gebouwd mogen worden in de Haarlemmermeer. Dan zijn het over het algemeen nu kantoren die eigenlijk volgens het principe van Cradle to Cradle, dat betekent eigenlijk dat alle producten die worden gebruikt ook weer te hergebruiken zijn. En ik moet zeggen, daar hebben we hele goede ervaringen mee. Daar zijn we apentrots op.

BNR interviewer:

Arthur van Dijk is wethouder economische zaken, Schiphol en cultuur van de gemeente Haarlemmermeer. Wij danken Gerard Nijssen, hij is directeur van de Brantjes Nijssen Groep.

Deel dit bericht met uw netwerk:
Tags: , ,

 


U kunt geen reactie plaatsen.